FILE UNDER: JAZZ / IMPRO BARCODE:8715777008433
REINIER BAAS - SMOOTH JAZZ APOCALYPSE label:MAINLAND(LTMRM-014)

 

 

Tracklist

01. Squalor
02. Orthodox
03. Ballad
04. Gregarious
05. A World Within #16
06. Epiloque (For Helena Basilova)
07. Orthodox (reprise)
08. Smooth Jazz Apocalypse

Met ‘Smooth Jazz Apocalypse' brengt gitarist Reinier Baas de meest krankzinnig getalenteerde en best geklede musici van het Noord-Westelijke gedeelte van het vasteland van Europa bij elkaar. Het septet stelt zich als doel om modern klassieke muziek, indie rock en improvisatie tot één geheel te smeden. De invloeden van de band reiken van Prokofiev en Coltrane tot A Tribe Called Quest en Arctic Monkeys, en hun composities van diepzinnig en complex tot hysterisch en extreem dansbaar. 
‘Smooth Jazz Apocalypse’ is de uitgebreide versie van Baas’ kwintet ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’ (TMSRJME), en bestaat uit saxofonisten Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis, bassist Sean Fasciani, drummer Mark Schilders, pianist Harmen Fraanje en basklarinettist Joris Roelofs. Op de plaat is een speciale rol weggelegd voor klassiek pianiste Helena Basilova, voor wie Baas een 'samenvatting' van het album schreef.
Smooth Jazz Apocalypse is de derde release van Reinier Baas als bandleider. Zijn tweede album, ‘Mostly Improvised Instrumental Indie Music’, werd bekroond met de Edison Jazz/World Nationaal 2013. Benjamin Herman schreef een column over TMSRJME, getiteld ‘Honderd keer beter dan wij toen’.